Tientallen musea trekken kunstminnend publiek van allerlei pluimage naar Amsterdam. Er is voor elk wat wils.

De traditionele kunstliefhebber weet de weg naar het Rijks- en het Van Gogh Museum op het Museumplein feilloos te vinden. Moderne kunst is rijkelijk vertegenwoordigd in de hoofdstedelijke musea. Denk aan het Stedelijk museum of het Cobramuseum in Amstelveen. Wetenschappelijke thema’s weten het publiek ook steeds meer aan zich te binden. Energetica en Nemo combineren wetenschap en attracties en garanderen zowel een leerzaam als amusant bezoekje.

Damkwartier
Op loopafstand van elkaar bevinden zich in het centrum van Amsterdam de volgende musea:

het Koninklijk Paleis,
de Nieuwe Kerk,
de Oude Kerk,
het Amsterdams Historisch Museum en
Museum Amstelkring.
Galeries
Galeries zijn er in overvloed, vooral in het Spiegelkwartier en in de Jordaan.

Hortus
En voor natuur bent u in de tuinen van de universiteiten VU en UvA en in dierentuin Artis aan het juiste adres. Kortom, er valt genoeg te bekijken in Amsterdam.

Musea op internet
Akhnaton
Akhnaton is een Centrum voor Wereldcultuur in Amsterdam.

Allard Piersonmuseum
Rijke archeologische collectie van de Universiteit van Amsterdam.

Amsterdams Historisch Museum
De geschiedenis van Amsterdam vanaf de dertiende eeuw tot heden.

Anne Frankhuis
Een beeld van het leven van Anne Frank, waarin het Dagboek centraal staat

De Appel
Centrum voor hedendaagse kunst met werk van internationale kunstenaars.

ARCAM
Architectuur Centrum Amsterdam.

Bijbels museum
Archeologische vondsten, voorwerpen, religieuze voorwerpen en zelfs geuren laten u kennis maken met verhalen uit de bijbel.

De Burcht – Centrum voor arbeidsverhoudingen
De Burcht, voorheen het Vakbondsmuseum, organiseert activiteiten rondom geschiedenis en actualiteit van arbeidsverhoudingen in Nederland. Gevestigd in het monumentale vakbondsgebouw van de diamantbewerkersbond, ontworpen door H.P. Berlage.

Energetica
Energietechniek, liften, huishoudelijke apparaten en stadsgas

Filmmuseum
Vele facetten van de filmgeschiedenis worden gepresenteerd. Twee bijzonder fraaie zalen.

FOAM
Fotomuseum Amsterdam

Gemeentearchief
Voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van zijn stad, buurt of familie. Ook handig bij studie of publiceren.

Van Goghmuseum
Schilderijen van Van Gogh en tijdgenoten.

Joods Historisch Museum
Joodse religie, zionisme, vervolging en overleving, joodse cultuur in Nederland en de sociaal-economische geschiedenis van de joden in Nederland.

Huis Marseille
Gevestigd in een 17e eeuws grachtenpand. De stichting beheert een eigen collectie en organiseert het hele jaar door tentoonstellingen voor fotografie.

KIT Kindermuseum
Het Kindermuseum van het KIT Tropenmuseum in Amsterdam is een museum speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Onder begeleiding van medewerkers brengen de kinderen de tentoonstelling zingend, dansend, musicerend en vertellend tot leven. Kinderen worden gaandeweg een programma van vijf kwartier steeds meer deel van de tentoonstelling.

Koninklijk Paleis
Met de komst van Lodewijk Napoleon in 1808 veranderde het 17e eeuwse stadhuis in een Paleis. Tegenwoordig wordt het Paleis bij officiële gelegenheden door H.M. de Koningin gebruikt en is het daarnaast regelmatig opengesteld voor publiek.

Molen van Sloten
De Molen van Sloten is een functionerende poldermolen en tevens de enige voor het publiek dagelijks toegankelijke molen in Amsterdam. De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt ervoor dat het waterpeil in de lager liggende omgeving onder een bepaald niveau blijft.

Museum Amstelkring
Ons Lieve Heer Op Solder. Amsterdams koopmanshuis met schuilkerk uit 1661 en 17e-eeuwse woonvertrekken.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is een 17de eeuws grantenpand aan de Herengracht met een klassieke tuin die zich tot aan het voormalige koetshuis aan de Keizersgracht uitstrekt.

Museum van Loon
Museum Van Loon is gelegen aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het dubbele grachtenhuis dateert uit 1672. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, Rembrandts beroemdste leerling. Door de eeuwen heen is het interieur grotendeels intact gebleven.

Museum ‘t Schip
Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok dat vanwege de vorm van het gebouw wordt Het Schip genoemd. Tegenwoordig is hier Museum Het Schip, over de Amsterdamse School gevestigd.

Museum Willet-Holthuysen
Een 17de eeuws grachtenpand, dat geheel in stijl gemeubileerd, dienst doet als museum.

NEMO
Speel met wetenschap, technologie en industrie. Het gebouw is een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano en heeft de contouren van een schip.

Persmuseum
Het Persmuseum in Amsterdam is een expositiecentrum en bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed.

Pianola Museum
Dit Amsterdamse museum bewaart meer dan twintigduizend muziekrollen.

Het Rembrandthuis
Rembrandthuis In het huis waar schilder Rembrandt van Rijn van 1639-1660 heeft gewoond zijn o.a. 250 etsen tentoongesteld.

Rijksmuseum
Grootste kunstverzameling van Nederland, waarvan de basis werd gelegd in het begin van de negentiende eeuw. Meestbezocht is de verzameling Nederlandse schilderkunst van de vijftiende tot de negentiende eeuw, met werken van onder meer Rembrandt (22), Vermeer, Hals en Jan Steen. Daarnaast een prentenkabinet met ongeveer 700.000 prenten en tekeningen; beeldhouwwerk, meubels, zilver, glas, porselein; een afdeling Nederlandse Geschiedenis en een afdeling Aziatische Kunst. Het gebouw is ontworpem door P.H. Cuypers en geopend in 1885.

Scheepvaartmuseum
Het museum is langer dan verwacht gesloten wegens een grote verbouwing. Medio 2010 opent het weer haar deuren. Een van de rijkste maritieme collecties ter wereld is dan weer te zien: onder meer zo’n 500 authentieke scheepsmodellen en tal van zeekaarten, navigatie-instrumenten, wapens, vlaggen en schilderijen, vooral uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Aan de museumsteiger ligt de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’, een Oostindiëvaarder uit de zeventiende eeuw. Dit schip is tijdens de verbouwing nog steeds te bezichtigen. Het is echter wel verplaatst naar een plaats vlakbij het NEMO.

Stedelijk Museum
Grote collectie hedendaagse kunst. Belangrijke werken van o.a. Mondriaan, De Kooning, Picasso en Rietveld.

De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een verdedigingskring rond de hoofdstad Amsterdam die tussen 1880 en 1920 door het Departement van Oorlog is gebouwd. Het omvat onder andere onderwaterzettingen, 36 forten, twee kustforten en twee vestingen.

Stichting Beeldende Kunst Amsterdam
Eerste kunstuitleen in Nederland (1955) en inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie op het gebied van kunstverhuur, -verkoop, -advisering en bemiddeling.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje laat de geschiedenis van de westerse (dames)tas zien: vanaf de late Middeleeuwen (16de eeuw) tot in deze eeuw. De collectie omvat meer dan 3500 voorwerpen, tassen en accessoires, waarvan een groot deel is geëxposeerd. Het museum open eind juni 2007 voor het publiek.

Theaterinstituut Nederland
Tentoonstellingen gericht op het theater. Vaste collectie van theaterkostuums, decormaquettes, prenten, tekeningen, affiches, foto’s en poppen. Gevestigd in een grachtenhuis uit 1638 met een interieur (gedeeltelijk) in Lodewijk XIV-stijl.

Tropenmuseum
Geeft een beeld van leven en werken van mensen in de (sub)tropen. De uitgebreide collectie voorwerpen wordt in een zo natuurlijk mogelijk entourage getoond. Andere thema’s: muziek en theater uit de niet-westerse wereld en religies.

Verzetsmuseum
Het museum over het verzetsverleden van Amsterdam.

Woonbootmuseum Amsterdam
Het Woonbootmuseum in Amsterdam geeft u de gelegenheid om zelf te ervaren hoe het leven aan boord van een woonboot in de Amsterdamse grachten is.

Zoological Museum Amsterdam
Dit Amsterdamse museum bewaart 13 miljoen verschillende dieren, voornamelijk uit Zuid-Oost Azië, Zuid-Amerika en de zee.

Dagje uit Amsterdam? Bekijk hier: nemo amsterdam korting, korting nemo amsterdam, musea amsterdam